torstai 1. lokakuuta 2015

Hemmetin hyvä sienipiirakka

Ai hemmetti että on hyvää piirakkaa! Tästä ei kyllä varmaan juuri huomiselle jää..

Näin sanoi mieheni maistettuaan ekan palan. Syksyn kunniaksi siis tein sienipiirakan ja oli vissiin hyvää. Oma hommansa on siinä, kun taikinaa täytyy joka välissä viilennellä jääkaapissa, ei siis mikään "mä tästä äkkiä jotain tekaisen"-resepti, mutta lauantai-illaksi kun kiirettä ei ole ja hyvä leffa odottaa korkkaamistaan.. tämä on se piirakka, joka kannattaa tehdä! Resepti on Lisa Lemken kirjasta "Syödään porukalla".

 Piirastaikina:
70 g jääkaappikylmää voita
2 dl vehnäjauhoja
1 dl grahamjauhoja
70 g maitorahkaa
1/2 tl suolaa
1/2 rkl kylmää vettä
Täyte:
3 isoa sipulia
25 g voita
1 1/2 rkl sokeria
1/2 dl hyvää balsamiviinietikkaa
suolaa ja mustapippuria
2 tlk metsäsienikuutioita
15-20 salvian lehteä
3 munaa
3/4 dl täysmaitoa
3/4 dl kermaa
1/2 dl hienoksi raastettua parmesaania

Leikkaa piirastaikinaan tuleva voi kuutioiksi. Sekoita voi nopeasti yhteen jauhojen, maitorahkan ja suolan kanssa. Lisää lopuksi vesi ja vaivaa ripeästi notkeaksi taikinaksi. Peitä taikina muovikelmulla ja anna sen levätä jääkaapissa n. 20 minuuttia.
Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle leivinpöydälle, alusta sitä hieman ja kaulitse se noin 3 cm paksuiseksi levyksi. lisää tarvittaessa leivinpöydälle enemmän jauhoja, jotta taikina ei tartu siihen. Vuoraa irtopohja- tai piirakkavuoka taikinalla. Painele taikina huolelisesti vuokaan niin, että sitä on myös vuoan reunoilla. Leikkaa tarvittaessa ylimääräiset piirakkataikinanreunat pois. Peitä vuoka muovikelmulla ja anna sen levätä jääkaapissa n. 30 minuttia. Laita sillä aikaa uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Ota piirakka jääkaapista ja poista muovikelmu. Pistele pohjaa haarukalla ja peitä reunat alumiinifoliolla.

Taustalla apuleipuri odottamassa iltapalaansa..
Esipaista piirakkaa uunin keskitasolla n. 15 minuuttia, tai kunnes pohja on kypsä ja saanut hieman väriä. Ota piirakka uunista ja poista alumiinifolio. Kuori ja suikaloi täytteeseen tulevat sipulit. Kuumenna voi paistinpannussa ja kuullota sipulit pehmeiksi ilman, että ne saavat väriä. Lisää sokeri ja viinietikka ja anna nesteen kiehua kokoon. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita salvia ja sienet munien, maidon ja kerman kanssa. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Kaada muna-maito piirakkavuokaan, levitä päälle karamellisoidut sipulit ja ripottele pinnalle parmesaanijuustoa.
Paista piirakkaa uunin keskitasolla n. 20 minuuttia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti