Ranskanleipä on ihan mahdottoman hyvää! Onhan se aikamoista pullaa, totta, mutta sitä on kivaa ruskistaa pannulla, tehdä lämpimiä voikkareita, mutustaa iltapäiväkahvilla.. Sopii kaikkeen! :D
Unohda sinäkin hetkeksi puheet hiilarihötöstä ja ota Hans Välimäen Mummola-kirjasta mallia ja pyöräytä itsellesi ranskan"pulla"!
25 g hiivaa
6 dl vehnäjauhoja
2 1/2 dl maitoa tai vettä
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
1 rkl voita
Nypi hiiva jauhojen joukkoon kulhossa. Lisää kädenlämpöinen maito, suola, sokeri ja voi. Vaivaa taikinaa kymmenen minuuttia. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohotoa lämpimässä, vedottomassa paikassa noin tunnin ajan.
Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle työtasolle. Vaivaa taikinaa pari minuuttia ja muotoile se sitten noin 30 cm:n tangoksi. Nosta tanko pellille. Kohota leipää liinan alla vielä toinen tunti. Voitele pinta kylmällä vedellä ja leikkaa terävällä veitsellä pintaan viiltoja. Kypsennä leipää 275 -asteisenuunin alaosassa noin 15 minuuttia.
Katkaise virta, nosta ranskanleipä uunin keskiosaan ja kypsennä sitä jälkilämmössä vielä toiset 15 minuuttia.
Ikimuistoiset ruokahetket syntyvät vanhoista reseptiaarteista, jotka toimivat vuosikymmenistä toiseen - retroherkkuja! Ennen oli paremmin, kokattiin aitoa, mutkatonta ja ennen kaikkea herkullista ruokaa murehtimatta suolasta ja rasvasta. Blogista löytyy herkkuja laidasta laitaan - joskus väkerretään kaikki alusta alkaen itse. Joskus on kiire ja oikaistaan einesten avulla, joskus tehdään salaisia makunautintoja jotka syödään vasta kun kaikki ovat menneet nukkumaan. Miten sinun mummasi sen teki?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti