keskiviikko 7. lokakuuta 2015

Sipulinen soppa - pitää lentsun loitolla!

Ottakaahan opiksi tytöt ja pojat - kun flunssa uhkaa kolkutella kotiportilla, tehkää iso kattilallinen tätä vastustuskykyä nostattavaa sipulikeittoa. Ja on tää kyllä ihan hyvää muutenkin jos tykkäätte kermasta, valkosipulista ja samettisesta suutuntumasta. Nää on näitä mumman keittoniksejä - simppelit ja halvat raaka-aineet, silti täyteläinen ja laadukas maku.

3 kokonaista valkosipulia
1-2 kelta- tai punasipulia
n. reilu puolet purjosta
rypsiöljyä
voita
2 dl kuohukermaa
2 kanaliemikuutiota
10 dl vettä
2-3 rkl vehnäjauhoa
yrttejä
sitruuna
suolaa ja mustapippuria

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Leikkaa valkosipulien yläpäästä 1/4 pois ja laita ne uunivuokaan. kaada päälle rypsiöljyä pari rkl verran ja laita uuniin reiluksi 40 minuutiksi tai kunnes sipulit alkavat olla pehmeitä ja "turvota" ulos kuoristaan.
Silppua keltasipulit ja purjo. Kuullota ne voissa ja lisää joukkoon myös paahdetut valkosipulit. Laita kuullottaessa myös vesi kiehumaan ja lisää liemikuutiot veteen. Lisää liemen kiehuessa sipulit ja keitä n. 15 minuuttia. Soseuta keitto tämän jälkeen sauvasekoittimella ja kuumenna uudelleen. Lisää joukkoon vehnäjauhot voimakkaasti vispaten. Lisää lopuksi kuohuokerma ja aavistus sitruunamehua saadaksesi keittoon hapokkuutta. Mausta tuoreilla yrteillä (esim. persilja tai ruohosipuli), suolalla ja pippurilla. Nautiskele valkoviinin ja saaristolaisleivän kera!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti