Ottakaahan opiksi tytöt ja pojat - kun flunssa uhkaa kolkutella kotiportilla, tehkää iso kattilallinen tätä vastustuskykyä nostattavaa sipulikeittoa. Ja on tää kyllä ihan hyvää muutenkin jos tykkäätte kermasta, valkosipulista ja samettisesta suutuntumasta. Nää on näitä mumman keittoniksejä - simppelit ja halvat raaka-aineet, silti täyteläinen ja laadukas maku.
3 kokonaista valkosipulia
1-2 kelta- tai punasipulia
n. reilu puolet purjosta
rypsiöljyä
voita
2 dl kuohukermaa
2 kanaliemikuutiota
10 dl vettä
2-3 rkl vehnäjauhoa
yrttejä
sitruuna
suolaa ja mustapippuria
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Leikkaa valkosipulien yläpäästä 1/4 pois ja laita ne uunivuokaan. kaada päälle rypsiöljyä pari rkl verran ja laita uuniin reiluksi 40 minuutiksi tai kunnes sipulit alkavat olla pehmeitä ja "turvota" ulos kuoristaan.
Silppua keltasipulit ja purjo. Kuullota ne voissa ja lisää joukkoon myös paahdetut valkosipulit. Laita kuullottaessa myös vesi kiehumaan ja lisää liemikuutiot veteen. Lisää liemen kiehuessa sipulit ja keitä n. 15 minuuttia. Soseuta keitto tämän jälkeen sauvasekoittimella ja kuumenna uudelleen. Lisää joukkoon vehnäjauhot voimakkaasti vispaten. Lisää lopuksi kuohuokerma ja aavistus sitruunamehua saadaksesi keittoon hapokkuutta. Mausta tuoreilla yrteillä (esim. persilja tai ruohosipuli), suolalla ja pippurilla. Nautiskele valkoviinin ja saaristolaisleivän kera!
Ikimuistoiset ruokahetket syntyvät vanhoista reseptiaarteista, jotka toimivat vuosikymmenistä toiseen - retroherkkuja! Ennen oli paremmin, kokattiin aitoa, mutkatonta ja ennen kaikkea herkullista ruokaa murehtimatta suolasta ja rasvasta. Blogista löytyy herkkuja laidasta laitaan - joskus väkerretään kaikki alusta alkaen itse. Joskus on kiire ja oikaistaan einesten avulla, joskus tehdään salaisia makunautintoja jotka syödään vasta kun kaikki ovat menneet nukkumaan. Miten sinun mummasi sen teki?
keskiviikko 7. lokakuuta 2015
Sipulinen soppa - pitää lentsun loitolla!
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti