tiistai 29. syyskuuta 2015

Pula-ajan mustikkapiirakka.. ei mennyt niinkuin Srömsössä!

No joo.. Kokeilin  viimeksi mainitsemastani Marttojen pula-ajan reseptivihkosesta ekaa juttua. Nimittäin mustikkapiirakkaa, jossa pohjana käytettiin perunan ja vehnäjauhojen yhdistelmää.

Eh.. eih.. 
Mitä ilmeisimminkin mulla ei ole hallussa perunankäsittelytaitoa, kun siitä pitäisi saada piirakkapohja. Lopputulos maistui keitetyltä perunalta ja mustikalta sekaisin. Ei hyvää. Tästä syystä en reseptiä myöskään tässä nyt jaa.. Ellei joku halua ottaa haastetta vastaan ja saada tätä onnistumaan :) ? 

Reseptikirjasen suhteen en kuitenkaan luovuta! Täytyyhän sieltä herkkujakin löytyä - vaikka pula-ajasta onkin kyse.. Palaamme astialle.. tai siis piirakkavuoalle tässä tapauksessa :)...

lauantai 5. syyskuuta 2015

Pula-ajan niksit talteen!

Voi katsokaa nyt!!!!
Mikä aarre, ootteko nähneet tällaista?
Tilasin tämän Martoilta, on näköispainos vuonna 1946 ilmestyneestä kirjasesta.
Onhan se nyt sanomattakin selvää, että nämä reseptit menevät kokeiluun tämän syksyn ja talven aikana. Hirvittää jo nyt, mistä löydän joitain aineksia jotka eivät enää ole ihan jokapäiväisesti saatavilla, esim. mahasyltty.. Mutta rohkea rokan syö (eikun syltyn..)! Pysykää kuulolla... 

Papunen kokkaa papumuhennosta, jiihaa!

Tuleeko teille ikinä himotusta papuihin? 
Mä katsoin muksuna isäni seurana ihan mahdottoman paljon länkkäreitä. Kaikki kävi, niin vakavahenkiset "Vain muutaman dollarin tähden" kuin rennot "Trinitytkin". Yksi juttu näissä elokuvissa tyyleistä huolimatta ei muutu - se on papumuhennos! Jostain syystä stetsonpäiset miehet syövät aina papumuhennosta.. olivat he sitten saluunassa tai kanjonin reunalla. Ja jo pikkutyttönä katselin sitä touhua vesi kielellä!

En väitä, että tämä olisi autenttista amerikkalaista papumuhennosta jota cowboyt voisivat syödä, mutta tyydyttää oman papu-kaipuuni aina kun näen länkkärisankarien niitä lappaavan nassuunsa niiltä metallisilta lautasiltaan nuotion rätistessä. Näin syksyn ollessa ovella alkaa kummasti myös kaivata lämmittävää chiliä ruokaansa. Maistahan ja kerro mitä tykkäät, tämä sopii niin alkupalaksi vaalean leivän kera kuin riisin kaverina pääruokanakin!

n. puoli kg tuoreita tomaatteja
puoli pkt pekonia
2 täyslihamakkaraa
3-4 valkosipulia
loraus worcestershirekastiketta
1 tl fariinisokeria
chiliä maun mukaan siemenet poistettuna ja silputtuna
tölkki valkoisia papuja 
suolaa & mustapippuria 

Kypsennä pekoni ja makkarat paistinpannulla kypsän rapeiksi.
Kuutioi tomaatit ja kypsennä ne yhdessä valkosipulin, worcestershire-kastikkeen, sokerin ja chilin kera. Anna kiehahtaa ja pidä kattilaa tovi miedolla lämmöllä ja anna ruuan kuplia. Lisää lopuksi pavut, pekoni ja makkarat muhennokseen. Keitä kunnes pavut lämpenevät ja mausta suolalla sekä pippurilla.


perjantai 28. elokuuta 2015

Kaikki on turhaa, paitsi suklaa! Kesän suklaa-mansikkakakku

Suklaakakku.
Täyteläinen, tuhti maku, kostea keskeltä, päällä raikkaita kesän mansikoita kermavaahtoon upotettuna. Siitä on tässä helpossa mutta laadukkaassa kakussa kyse. 
Kakku pitää aika täpäkästi muotonsa, koska siinä on paljon ehtaa suklaata. Tästä syystä se on täydellinen syötävä myös piknikillä, pakatkaa kermavaahto ja mansikat erikseen mukaan, levittäkää huopa niitylle ja alkakaa nauttia! Jos ei pidä kiirettä, vinkkinä voin kertoa, että kakku on parhaimmillaan seuraavana päivänä leipomisesta, seuraavaan päivään on vain vähän vaikeaa odottaa kun tietää, mitä jääkaapissa odottaa ;)
Suklaan sulatuksesta se alkaa..

2 levyä laadukasta, suomalaista tummaa suklaata
175 g huoneenlämpöistä voita
1,5 dl ruokosokeria
5 keltuaista
reilu 1 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
0,5 dl täysmaitoa
5 valkuaista
Päälle koristeluksi kermavaahtoa ja mansikoita ja kirsikoita
Vuoraa irtopohjaisen kakkuvuoan pohja ja reunat leivinpapereilla. Pilko suklaa kulhoon ja sulata se vesihauteessa. Vaahdota voi ja sokeri keskenään vatkaimella, lisää keltuaiset yksi kerrallaan ja vatkaa huolellisesti sekaan. Siivilöi jauho ja lisää suola, suklaa sekä maito. Vatkaa valkuaiset erillään kovaksi vaahdoksi, vaahto on riittävän kovaa kun se ei liiku vaikka käännät kulhon ylösalaisin :). Kääntele valkuaisvaahto taikinan sekaan. Levitä taikina kakkuvuokaan ja tasoita. Paista 175 c uunin keskitasolla 30-35 minuuttia riippuen siitä, miten tahmaista siitä haluat. Kakku on valmista, kun puutikulla kokeillen on reunoilta kiinteämpi, keskeltä löysempi.
Anna kakun jäähtyä rauhassa ja ota se vuoasta vasta täysin jäähtyneenä. 
Koristele kakku kermavaahdolla ja tuoreilla marjoilla. Nauti hyvässä seurassa kahvikupin äärellä.

Uudet perunat juustokuorrutteella ja Laura-mumman kermaviilikastike

Mikset kokeilisi välillä jotain muuta kuin kesäkeittoa tai pottuja sillin kera? Tässä uudet perunat vähän erilaisella tavalla toteutettuna, perunoiden tuoreus tulee ihanasti uunissa esille. Nämä on tosi, tosi, tooosi herkullisia! Lupaa, että kokeilet! Grillaa kaveriksi vaikka muutama täyslihamakkara, turauta lautasen reunalle sinappia ja korkkaa olut. 
Ja sopiihan uusien perunoiden kanssa - jälleen Laura-mummalta peritty - kermaviilikastikekin! Tämä kastike on räätälöity nimenomaan uusille perunoille ja sieltä löytyy tujaus sitä silliä, jota moni uusien pottusten kanssa kaipaa. Väitän myös, että sillinsä lautasen reunalle jättävät tykkäävät kyllä tästä kastikkeesta, siinä on Laura-mumman laatutakuu!
Potut ovat käyneet uunissa kypsymässä, nyt ne odottavat vielä juustokuorrutetta
uusia perunoita 
merisuolaa
reilu pala voita (n. 50 g)
reilu rkl oreganoa
maun mukaan kovaa cheddarjuustoa
maun mukaan pinaatinlehtiä

Pese ja hiero perunoista enimmät kuoret pois. Puolita / paloittele perunat uunipellille leivinpaperille mieleisiksi paloiksi ja rouhaise niiden päälle rohkeasti merisuolaa. Laita perunat uuniin, mieluiten grillivastukselle 225 c ja kuumenna perunoita, kunnes ovat täysin kypsiä ja pinta on alkanut tummua rapeaksi (uunin grillivastuksesta ja perunoiden koosta riippuen 25-45 minuuttia).
Tee perunoiden kypsyessä kuorrute. Vaivaa voin sekaan oregano, raastettu cheddarjuusto sekä silputtu pinaatti. Kuorrute saa olla "tönkköä", eli laita reilusti juustoa ja pinaattia! Nostele kuorrute perunoiden päälle ja paista uunissa vielä n. 15 minuuttia, kunnes juusto on kypsynyt perunoiden päälle. 

Tämon herkkuva! 
Valmiita nautittaviksi!
Mumman kermaviilikastike uusille perunoille
1 prk kermaviiliä
3 keitettyä kananmunaa 
1 sipuli
1 tl sinappia
2 tl korppujauhoja
 100 g matjesilliä 

Hienonna kananmunat haarukalla muruksi. Silppua sipuli (tai kuten mumma on ohjeeseen kirjoittanut "pienistä sipuli silipuksi"). Leikkaa matjesilli pieneksi muruksi. Yhdistä kaikki aineet keskenään ja laita jääkaappiin maustumaan tunniksi. Täydellinen makupari uusille perunoille, noms!

keskiviikko 26. elokuuta 2015

Tonnikalapihvit ja Laura-mumman kermaviilikastike

Eikö jaksaisi tehdä aina niitä iänikuisia jauhelihapihvejä ja ruskeaa kastiketta? Teeppä välillä tonnikalapihvejä, se on ihan yhtä simppeliä mutta ihan liian harvoin tulee avattua pari tölkkiä ja kokkailtua siitä aivan yhtä maittavat pihvit. Jos teillä tökkii kalan syönti muksujen keskuudessa, tämä saattaisi jopa mennä läpi..

Nämä kannattaa herkutella muusin ja kermaviilikastikkeen kera, tämän alunperin silakan makupariksi tarkoitetun kermaviilikastikkeen reseptin olen saanut pikkutyttönä Laura-mummaltani, joka antoi meidän muksujen kokkailla apunaan ruokaa laittaessaan. Kylmä kastike oli helppo ja turvallinen pienten ruuanlaittajien kokattava. Teen kastikkeen edelleen samalla kaavalla kuin yli 20 vuotta sitten.
Pihvit
(10 kpl)

n. 1 dl korppujauhoja
2 dl kermaa
1 sipuli
3 tlk tonnikalapaloja öljyssä
reilusti tuoretta tilliä
2 munaa
hieman sitruunan mehua
sitruunapippuria
suolaa 
(voita paistamiseen)

Laita korppujauhot kermaan turpoamaan. Silppua sipuli ja valuta tonnikala. Yhdistä kaikki ainekset ja vaivaa pihvitaikina. Paista pihvit kuumalla pannulla voissa tai laita n. 225 c uuniin kypsymään. Pihvit ovat valmiita, kun ovat väriltään vaaleanruskeita. 

Laura-mumman kermaviilikastike kalalle
kermaviilipurkki
1 rkl sinappia
sitruunapippuria
ruohosipulia
1 rkl kurkkusalaattia
vähän sokeria

Silppua ruohosipuli ja yhdistä aineet keskenään. Anna tekeytyä n. 20 minuuttia jääkaapissa ennen tarjoilua.

Vanhan ajan vesivoi

Olin innoissani, kun luin tästä vanhan ajan kikkakolmosesta! Tällä tavoin on ennen vanhaan "jatkettu" voita ja saatu riittoisasti yhdestä voipaketista monta vakallista levitettä. Maistuu ihan täydeltä voilta, suosittelen lämpimästi!

250 g voita
2,5 dl ruokaöljyä
5 dl kädenlämpöistä vettä
suolaa maun mukaan

Ota voi ja ruokaöljy lämpenemään, vesivoi sekoittuu parhaiten kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Sekoita ainekset sauvasekoittimella huolellisesti yhtenäiseksi nesteeksi. Kaada kannellisiin rasioihin ja jääkaappiin jähmettymään.
Tee valkosipuli- tai yrttivoita lisäämällä sekoitusvaiheessa vesivoihin mieleiset mausteet, esim. ruohosipulin kanssa voi maistuu todella hyvältä!